Kattförsäkring

Kattförsäkringar finns där som skydd om din katt skulle råka ut för en olycka, sjukdom eller vid avel. Du betalar en premie till försäkringsbolaget månads- eller årsvis och skulle din katt råka ut för något slipper du stå för hela veterinärkostnaden själv. Du betalar då en självrisk och resten står försäkringsbolaget för.

En livförsäkring kan vara bra att ha på din katt. Ju tidigare i kattens liv du tecknar livförsäkringen desto bättre villkor får du. Det är vanligt att katter råkar ut för en tandsjukdom som heter FORL. Tandens emalj skadas och tanden bryts av vid tandköttet. Det är mycket smärtsamt för katten. Vid en sådan sjukdom måste tanden dras ut och hela munnen röntgas för att se om det finns fler angripna tänder. Katten kan leva utan tänder men då måste kosten anpassas efter det. Har du tecknat en försäkring tidigt i livet på katten finns det möjlighet att den täcker upp för just den här sjukdomen. Även ärftliga- och ledsjukdomar kan du ersättas för då. Livförsäkringen gäller oftast upp till en viss ålder på katten sedan sänks försäkringsbeloppet.

Det finns trygghetsförsäkringar som täcker kostnaderna som uppstår om du som ägare skulle bli sjuk och inte kan ta hand om din katt. Du kan då få ersättning för exempelvis kostnader som uppstår om din katt måste vistas på kattpensionat.

Medicintillägg ger dig ersättning för de receptbelagda mediciner din katt behöver. Det brukar finnas ett maxtak på hur mycket som ersätts, exempel 6000 kronor per år.

Hälsoproblem till följd av övervikt täcks inte alltid av din kattförsäkring.  Det är därför viktigt att du inte låter din katt blir överviktig och att du begränsar dess mattillgång om den börjar bli överviktig.

En avelsförsäkring finns tillgänglig för dig som är uppfödare. De brukar gå att anpassa efter dina behov så du får en försäkring som är idealisk för dig och dina katter. Den kan täcka:

– Veterinärkostnaderna som uppstår vid födseln av kattungarna och framåt.

– Ersättning för ett till kejsarsnitt

– Dolda felförsäkring för kattungarna

Det kan underlätta att ha en försäkring för att slippa behöva avliva din vän för att du inte kan betala veterinärkostnaderna. Försäkringarna täcker också kostnaderna vid avlivning och kremering med en viss självrisk såklart.

När du väljer din försäkring är det flera saker du ska titta på. Först hur stor summa den ersätter, minst 30000 rekommenderas då det ofta kostar mycket med undersökningar och mediciner. Sedan ska inte premien vara för hög, under 200 kronor per månad är ett bra pris. Priset varieras  beroende på vilken ras det är på katten, ålder och inköpspris. FORL (tandsjukdom) drabbas många katter av så undersök om och hur den ersätts av försäkringsbolaget.

Från och med att katten är 6 veckor är det möjligt att chipmärka den. På så sätt är det lättare att återfå din katt om den skulle springa bort från dig. Chipet sätts under huden och känns som en vaccineringsspruta. Registrera kattens id-nummer och ditt namn i ägarregistret så kan både polisen och veterinärer identifiera katten. För att resa med din katt krävs det att den är chippad och se över din försäkring huruvida den gäller i Norden och övriga länder. De flesta kattförsäkringar skyddar även i Norden under 45 dagar.