Kattlåda

Katter är mycket rena djur och ute täcker de noggrant över sin avföring innan de går därifrån. Det är din uppgift som ägare att hålla kattlådan ren och att den står på en bra plats i hemmet. Ute väljer katter öppna platser som de inte använt sig av tidigare ( förutom när de märker revir genom att skvätta urin). Så när en katt använder sig av en kattlåda inomhus går den helt emot dess naturliga beteende. Många stöter också på problem när deras katt ska lära sig att använda kattlådan.

Placera kattlådan på ett lugnt ställe i hemmet och se till att hålla den ren. Den ska inte stå nära kattens matplats, mörka platser eller platsen familjen ofta sitter. Katten vill ha lugn och ro när den uträttar sina behov. Har du möjlighet är flera kattlådor det optimala. Har du fler än en katt måste de ha en varsin låda. Dominanta katter kan hindra en skygg katt från att gå på lådan. Det kan vara en av anledningarna till att en katt gör ifrån sig på andra ställen i hemmet.

Kattungar brukar lära sig att gå på kattlådan genom att härma sin mamma så det brukar den oftast kunna när du får hem den. Ställ kattungen i kattlådan efter varje gång den ätit, sovit eller om den visar tecken på att vara nödig. Det kan vara att den sniffar, krafsar och kryper ihop. Är det en kattunge som ska använda lådan ska den ha låga kanter så den kan ta sig in och ur själv. Det går senare att byta ut om du skulle vilja ha en som är övertäckt eller rymmer mer sand. Vissa katter föredrar att ha en öppen låda så de kan kontrollera omgivningen medan de sitter där. För att undvika dålig lukt är dock en övertäckt att föredra. Under kattlådan kan du lägga ut tidningspapper som skydd när katten skvätter runt i sanden. Kattlådan måste vara stor nog för katten att kunna vända sig inuti. Det finns olika sorters sand att fylla lådan med. Undvik sand som har tillsatt doft för att lukta godare. Det kanske underlättar för dig men många katter uppfattar det som störande. Klumpbildande sand är lätt att plocka upp med en kratta eller spade. Klumparna ska plockas bort dagligen ur lådan. Det räcker inte att bara plocka ur klumparna du måste ändå rengöra hela lådan regelbundet minst en gång i veckan. Katten känner av att lådan inte är helt ren med sitt starka luktsinne.

Vissa långhåriga katter kan få lång päls runt anus.  Detta kan göra det svårt för dem att hålla sig rena och kan få pälsen att tova sig på grund av att katterna behöver slicka pälsen så mycket. Jag rekommenderar att man klipper eller rakar pälsen kring anus för att undvika dessa problem. Detta görs bäst med en bra rakkniv men man kan även använda en sax om man inte känner sig bekväm med att använda en rakkniv. Var försiktig så att du inte skär din katt om du använder en rakkniv.  Detta är sällan något man behöver göra i korthåriga katter.

Om du skaffar en äldre katt försök att ta reda på vilken sand den har använt tidigare det underlättar för dig och för katten som kan vägra lådan annars.

Följ anvisningar på kattsandspåsen om hur mycket sand du ska fylla lådan med. Vill du byta sand från ett märke till ett annat kan du underlätta övergången genom att blanda de tills du kan använda bara en igen. Djupet på sanden i lådan ska vara tillräckligt för katten att kunna gräva i.

Byt aldrig i kattlådan om du är gravid då du kan kan smittas av parasiten Toxoplasma som är skadligt för fostret.