Kattmat

Det är viktigt att kattungarna börjar dia sin mamma direkt för att få igång blodcirkulationen i kroppen och stärka immunförsvaret med hjälp av antikropparna som finns i mammans råmjölk. Under det första dygnet brukar kattungen gå ner lite i vikt men det vänder så fort mjölken kommer igång ordentligt hos mamman. En aktiv vuxen katt på 4 kilo gör av med ca 350 kalorier per dag, kattungar gör av med ca 250 kalorier per kilo/dag.

När kattungen är 4-5 veckor kan de börja smaka på kattmat. Först trampar de ofta runt i det innan de förstår att det ska in i munnen.

Katter är köttätare och behöver extra näringsämnen som brukar tillsättas i kattfodret. Det finns torrfoder i påsar och våtfoder på burk. Tamkatter äter ofta kött och fisk som är avsedd för människor och de föredrar ofta det. De katter som får vara ute jagar möss och fåglar och vissa äter sin fångst andra visar bara upp sina troféer för sin ägare.

Katterna behöver nästan 3 gånger så mycket protein som en hund gör så en katt kan inte leva på hundmat. Aminosyran Taurin saknas i hundmat och den är livsviktig för kattens överlevnad. Brist på Taurin kan göra katten blind och orsaka hjärtsjukdomar. Så välj ett bra foder med mycket protein och fett. För att förbättra matsmältningen och få en vacker päls kan vitaminer och andra tillskott ges. Kattfoder finns i olika smaker och tillsatser som passar olika raser, åldrar och speciella behov. Katter gillar att variera sin kost så det är bra att det finns ett stort utbud att välja och variera sig mellan.

De flesta katter tål inte vanlig komjölk. De kan inte smälta mjölksockret och det gör att de får diarré. Getmjölk brukar annars gå bra för både kattungar och de fullvuxna katterna. Det finns speciell mjölk att köpa för katter.

Om katten går ner fort i vikt kan det skada levern,se till att det att det finns tillräckligt med mat åt katten. Har du flera katter så iaktta hur det går till vid matningen. Kanske behöver du utfodra dina katter på olika ställen i hemmet så inte en katt blir utan mat. Matplatsen ska inte vara nära kattådan. Låt inte burkmaten ligga framme i skålarna för länge. Diska ur skålarna varje gång du har haft våtfoder i, det är lätt för bakterierna att frodas där i. Servera maten rumstempererad. Efter en kastrering gör katterna inte av med lika mycket energi och har då en förmåga att gå upp i vikt. Väg din katt då och då för att se om du behöver minska eller lägga om deras kost på något sätt.

Färskt, friskt vatten är ett måste. Äter katten mycket torrfoder behövs ännu mer vätska. Placera ut flera låga, breda skålar på olika ställen för att uppmuntra katten till att dricka. De tycker inte om att doppa sina morrhår i vatten därav kan formen på skålen påverka huruvida katten lockas till att dricka eller inte. När din katt börjar bli gammal kan du behöva ställa skålarna mer synliga och tillgängliga.