Klösträd

Ett klösträd är bra på flera sätt för din katt. Där kan den aktivera sig och slipa sina klor. Det finns både större och mindre klösträd och i olika utföranden som ska kunna passa in i vilket hem som helst. Klösträdet blir kattens egna revir där den kan aktivera sig själv. Du slipper också att katten går och vässar sina klor mot dina andra möbler i hemmet. Du kan gärna gnida in eller spraya på kattmynta där det är tänkt att katten ska klösa på för att locka dit den. Det finns sprayer att köpa som håller katten borta från de platser du inte vill att de ska hålla till på, exempelvis din soffa.

Hur stort klösträd du behöver beror lite på vad du har för slags katt. Är det en innekatt som aldrig går ut behöver den ett klösträd som den kan utföra all sin motion i, dvs ett större träd. Lekfulla och aktiva katter älskar också de större modellerna där de kan göra av med sin överskottsenergi. Ett klösträd kan i princip se ut hursomhelst. Det kan finnas hängande leksaker för den lekfulla katten, grottor som din katt kan smita in i för en lugn stund och plattformar där katten kan vila och samtidigt ha en översikt om vad som sker i hemmet. Det är viktigt att det är ett stabilt klösträd som klarar av när katten klättrar och leker vilt. Har du en klösmöbel som går från golv till tak rekommenderas det att du har ett halksäkert underlag och en tryckfördelare, det gör att möbeln blir mycket stadigare. Du kan bygga ett eget klösträd och du behöver inte vara speciellt händig om du använder dig av redan färdiga delar. Då kan du få ett egendesignat klösträd som ser ut precis som du själv vill. De olika delarna skruvas ihop och se till att delarna du köper kommer från samma märke annars kan de olika skruvfästena variera och du får tag på två stycken som inte matchar varandra. Med dessa delar kan du förlänga ett befintligt klösträd om du skulle märka att din katt behöver mer aktivering eller kanske om du skaffar en till katt. Du kan också byta ut de delar som har blivit slitna istället för att kasta en hel möbel. Med rätt fästanordning går det att fästa kösmöbeln på väggen men se till att ta reda på materialet i väggen så du använder dig av rätt skruvar anpassade för just det ändamålet och väggen.

För den lite mer händige finns det inget som stoppar fantasin. Ett nedsågat träd kan bli ett originellt och mycket fint klösträd. Ta bort barken och mät ut hur stort det ska vara. Skruva fast det i golv och tak eller vägg och de naturliga grenarna blir utmärkta för katten att klättra och leka i. Avsågade grenstumpar fungerar som fotfästen för din katt. Den ambitiösa kan även bygga en trädkoja som katten kan ligga i med en stege upp. Tjocka rep och hängande leksaker kan också fästas efter önskemål i trädet.